Cele kształcenia:
Celem kursu jest zapoznanie uczestników ze specyfiką zawodu barmana.

 

Treści kształcenia:

Podstawy pracy barmana, zasady savoir vivre’u, przewodnik początkującego barmana, szkło konsumpcyjne oraz jego zastosowanie.
Towaroznawstwo napojów alkoholowych i bezalkoholowych, rodzaje napojów mieszanych. 
Techniki miksowania.
Przygotowanie napojów typu short drink. 
Przygotowanie napojów typu long drink 

 

Uzyskane umiejętności:
Rozpoznanie poszczególnych rodzajów podstawowych alkoholi
Sposób podania napojów prostych i mieszanych alkoholowych i bezalkoholowych
Podstawowe techniki barmańskie: shakerowanie, stirowanie
Przygotowanie napojów mieszanych standardowych wg. podanej receptury

 

Zalecana literatura:
Andre Domine, Armin Faber, Alkohole świata, wyd. Olesiejuk, 2009
Zdzisław T. Nowicki, Nowe Vademecum Barmana, wyd. Galion, 2002
Otto Arera, Szkoła barmanów Shake It!, wyd. REA, 2004